Συναυλία «Μαρκίζα» με την Αμαλία Ασκορδαλάκη σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά

Στο πλαίσιο της Παράλληλης Δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 «Γυναίκες»

Στο πλαίσιο της παράλληλης δράσης του «Φεστιβάλ Κρήτης» 2024 «ΓΥΝΑΙΚΕΣ», πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συναυλία «ΜΑΡΚΙΖΑ», με την ερμηνεύτρια Αμαλία Ασκορδαλάκη, μια μουσική περιπλάνηση στα μονοπάτια της Βίκυς Μοσχολιού, στις 19 Σεπτεμβρίου 2024 στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις», στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, στο φρούριο Φορτέτσα Ρεθύμνου, στο «Λόφο» και στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, στο Δημοτικό Κινηματογράφο Χανίων, στον «Κήπο», με ώρα έναρξης 9:00μ.μ. και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η γυναίκα, η ερμηνεύτρια, η εργάτρια, η μάνα Βίκυ Μοσχολιού πρωτοπερπάτησε στα παπούτσια ενός κοριτσιού που κίνησε να τραγουδά και να ονειρεύεται, να ονειρεύεται και να τραγουδά, μαγεμένο απ’ το γραμμόφωνο του πατέρα του, περιπλανώμενο μες στις φιστικιές, τις αμυγδαλιές και τα ρέματα της φτωχικής γειτονιάς του.

 Όταν στην ταινία «Λόλα» πρωτοσυστήθηκε στο κοινό πάνω στο παράθυρο του σκηνικού της Τρούμπας τραγουδώντας «Πέτρα την πέτρα περπατώ», το ονειροπόλο κορίτσι, η κορδελιάστρα απ’ το Αιγάλεω, έμελλε να γίνει η Μοσχολιού, η τραγουδίστρια ογκόλιθος, που με χειμαρρώδη, αρχέχονο  τρόπο, βαθιά λαϊκό, μελαγχολικό -μα ποτέ μελό-, κουβάλησε στις ερμηνευτικές πλάτες της με γενναιότητα και γενναιοδωρία, σα μάνα γη, όλους τους κύκλους της ζωής, τραγουδώντας τη μοναξιά, την ξενιτιά, την εργατιά, το παράπονο της μάνας, τον έρωτα, το χωρισμό, τη ζωή και το θάνατο. 

Με ρεπερτόριο-αναφορά σε όλους -σχεδόν- τους σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Ζαμπέτας, Άκης Πάνου, Απόστολος Καλδάρας, Γιάννης Μαρκόπουλος, Δήμος Μούτσης, Σταμάτης Κραουνάκης, η παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια που άφησαν ιστορία στο ελληνικό πεντάγραμμο, τραγουδήθηκαν όσο λίγα και χαράχτηκαν ανεξίτηλα στην καρδιά μας.

Αμαλία Ασκορδαλάκη, τραγούδι

Πάνος Τσίτσικας, κοντραμπάσο, τραγούδι, μουσική επιμέλεια

Πάνος Γαλάνης, μπουζούκι, τραγούδι

Λευτέρης Κουάντας, κιθάρα, τραγούδι

 Φίλιππος Παχνιστής, πιάνο


Οι συναυλίες διοργανώνονται από την Περιφέρεια Κρήτης, με τη στήριξη των Δήμων Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. 

Η παράλληλη δράση «ΓΥΝΑΙΚΕΣ» τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με την υποστήριξη του Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Περιφέρειας Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί